Kesä alkoi kuin varkain ja kuluneena viikonloppuna pääsimme nauttimaan kesä lämmöstä ja kirkkaasta auringonpaisteesta. Erityisesti valo saa mielen kevenemään ja lämpö nostamaan katseen kohti aurinkoa. Auringolla on monta positiivista vaikutusta niin mieleen kuin D-vitamiinin tuotantoon. 

Houkuttava lämpö ja kirkkaus on kaikessa kauneudessaan voi olla petollinen vaalealle iholle suojaamattomana. Jokainen meistä on kokenut ihon lämpimän hehkun aurinkoisen päivän jälkeen. Toisin kun voisi ajatella, lämpö ja punoitus ei johdu auringon lämpösäteilystä vaan UV-säteilyn fotokemiallisista reaktioista ja vaurioista. Ihon punoitus ja reagointi auringon UV-säteilyyn on hyvin yksilöllistä ja alkaa yleensä parin tunnin kuluttua riittävän UV-annoksen täyttymisen jälkeen. Lievä punoitus ja kuumostus laskee nopeasti ja iho alkaa ruskettua. 

Rusketus -suoja vai merkki vauriosta?

Rusketus on reaktio ja yritys suojautua vaurioilta, mutta vaaleaihoisilla se se ei ole riittävää. Merkittäviä vaurioita syntyy jo paljon ennen kuin iho alkaa punoittaa. Auringon UVB-säteilyä esiintyy yleensä keskipäivällä ja saa aikaan ihon punoituksen ja rusketuksen. Iho "muistaa" elämänsä aikana saadun altistuksen ja iän myötä auringon vaikutukset tuntuvat voimistuvan.

UVA- säteily toimii salakavalammin. Se ei tunnu ihossa miltään, mutta pitkäaaltoisena säteilynä se imeytyy syvälle ihokerroksiin aiheuttaen happiradikaalien kautta DNA vaurioita, ihon puolustusmekanismien lamaantumista, valoihottumia ja ihon valovanhenemista. UVA-säteilyä on ympärillämme aina, meilläkin ympäri vuoden, joskin sen määrä kasvaa kesällä. Ihon vanhemeisen ja valovaurioiden ennaltaehkäisyssä riittävän aurinkosuojan käyttämisen ohella A-, E- ja C-vitamiinilla ja hyaloronihappoa sisältävillä ihonhoitotuotteille on suuri merkitys. A-vitamiini neutraloi vapaita happiradikaaleja toimien voimakkaana antioksidanttina, E-vitamiini suojaa ihoa suojaavia rasvahappoja, C-vitamiini toimii niinikään antioksidanttina ja hyaluronihappo kosteuttaa ja korjaa syntyneitä vaurioita.

Ihosyövät ja valovanheneminen

Ihosyövät yleistyvät huimaa vauhtia ja ihon valovauroiden korjaamiseen käytetään entistä enemmän aikaa ja vaivaa. Sekä ihosyöpiä, että valovanhenemista voi tehokkasti estää suojaamalla ihoa vaatteilla ja aurinkovoiteilla. Paljaaksi jäävät ihoalueet tulee suojata aurinkovoiteella 2-3h ennen aurinkoon menoa ja lisätä tuotetta parin tunnin välein. Myös voiteen riittävä annostus on tärkeää tehokkaan suojan saavuttamiseksi. Suositusten mukaan voidetta tulisi levittää iholle 2mg/cm2, mikä tarkoittaa koko keholle n. 30 ml voidetta kerralla!

Laadukas aurinkovoide on koostumukseltaan miellyttävä ja hajuton, toimii laajakirjoisesti kaikkia UV-säteilyn allonpituuksia, myös IR- ja HEV- säteitä vastaan ja omaa riittävän suojakertoimen. Aurinkovoiteen antioksidantit neutraloivat vapaita happiradikaaleja koko päivän. Ihon hoidon täydentää korkean pitoisuuden A-vitamiinivoide, joka korjaa ihoa yön aikana.

Tuotteet ihon suojaukseen

Hyvinvoinnin palvelupisteen valikoimista löydät laajakirjoiset Heliocare-aurinkosuojavoiteet. Heliocare on eräs Euroopan johtavista aurinkosuojamerkeistä, joka on ihotautilääkärien kehittämä. Tuotteiden ja niissä käytetyn teknologian teho on dokumentoitu.

Kaikki Heliocare-tuotteet suojaavat ihoa haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä. Ne ehkäisevät auringon aiheuttamia vaurioita, ihon ikääntymistä sekä aurinkoyliherkkyyttä Fernblock®-teknologian, laajaspektrisen aurinkosuodattimen ja antioksidanttien, kuten vihreän teen sekä C- ja E-vitamiinien avulla. Heliocare Advanced -sarjaan kuuluu aurinkotuotteita, joissa on laajaspektrinen UVA- ja UVB-suoja sekä miellyttävä, kosteuttava ja korjaava koostumus.

Heliocare tuotteiden hinta 35,-

Environin AVST- voiteet sisältävät A-vitamiinin esiastetta ja toimivat tehokkaana antioksidanttina korjaten auringon aiheuttamia vaurioita. 

AVST -voiteet alkaen 57,60

Cliniccare tuotteet sisältävät runsaasti pienimolekyylistä hyaluronihappoa ja ihon vaurioita korjaavaa beetaglukaania.

Cliniccare voiteet 52,-

Hyvin hoidetulla ja suojatulla iholla on hyvä nauttia kesästä ja valosta turvallisesti!

Taru Huokuniemi
SKY-kosmetologi, kauneudenhoitoalan kouluttaja