Vaikka tuntuu, että nykyään yhä enemmän ja enemmän kiinnitetään huomiota ihon oikeanlaiseen hoitoon, jää yksi osa kehosta helposti ilman sen tarvitsemaa huomiota. Jalat. Vaikka jalkamme kirjaimellisesti kantavat meidät läpi elämämme, kiinnitämme luvattoman vähän huomiota jalkojen hoitoon. Yksi yleisimmistä vaivoista on sisäänkasvanut varpaankynsi. 

Mikä on sisäänkasvanut varpaankynsi?

Sisäänkasvaneesta varpaankynnestä puhutaan silloin, kun kynnen reuna kasvaa kynnen viereiseen kudokseen aiheuttaen tulehdusta ja kipua. Sisäänkasvanut kynsi on yllättävän yleinen vaiva, joka olisi itseasiassa suht koht helpohko vaiva hoitaa, mutta joka laiminlyödään todella usein. Ei siinä mitään, kukin hoitaa miten haluaa, mutta hoitamattomana sisäänkasvanut kynsi luonnollisesti pahenee ja kipeytyy vielä lisää. Tokihan voi aina kysyä että mitä sitten jos hiukan kynnenkulma painaa. Eihän siinä mitään muuten, mutta kun se varvas on tarpeeksi kipeä, alkaa automaattisesti varoa astumista kipeälle jalalle. Ja se taas saattaa pidemmän päälle aiheuttaa jopa vakavia asentovirheitä. Onhan tämä toki aika pitkälle viety ajatuskuvio mutta ei valitettavasti laisinkaan mielikuvituksen tuotetta. 

Sisäänkasvaneen kynnen oireet

  • Kynnen reuna painautuu kynsivalliin ja varsinkin kynnen terävät reunat voivat aiheuttaa paljon tuskaa
  • Kynsivalli on aristava. Kun kynnen reuna on tarpeeksi kauan painanut herkkää pehmytkudosta kynnen vieressä, kudoksesta tulee punertava ja mahdollisesti hieman turpea ja aristava, vähän niinkuin olisi tulehtunut. Ja jos iho menee rikki, sitten se vasta arka, punertava ja kipeä onkin. Ja pahimmassa tapauksessa märkivä. 
  • Yleisimmin sisäänkasvanutta kynttä esiintyy ukkovarpaassa mutta voi periaatteessa esiintyä missä varpaassa vain. Ukkovarvas joutuu kovimmin paineen alaiseksi ja on siksi helposti altis kaikenmoisille vaivoille

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajat

Sisäiset tekijät

  • kynsilevyn malli
  • perimä. Voit siis taas syyttää vanhempiasi 
  • ikä, paino ja sukupuoli. Esimerkiksi ääreisverenkierto heikkenee iän myötä eikä kynnet saa ravintoa 
  • jalkaterän tai varpaan virheasento sekä muut rakenteelliset poikkeamat

Ulkoiset tekijät 

  • virheellinen omahoito
  • epäsopivat jalkineet tai liian pieni ja puristava sukka
  • varpaaseen kohdistunut trauma eli varvas on ottanut iskua. Lopultakaan iskun ei tarvitse olla edes kova. Oikeaan kohtaan osuttuaan pienikin tökkäys voi tehdä hallaa.

Milloin kynnenoikaisua ei voi tehdä?

Kynnenoikaisuhoitoa ei voi tai kannata tehdä, jos kynsivalli on tulehtunut erittäin kivuliaasti. Silloin hoidetaan tulehdus ensin lekurilla kuntoon ja otetaan kynsi käsittelyyn vasta sitten. Myöskään infektoitunutta ja haurasta kynttä ei oikein voi hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, joten ensin kynsi kuntoon ja oikaisuhoitoon vasta sitten.

Minulla on sisäänkasvaneen kynnen oikaisukeinona liuska ihan ensikertalaisille tai kevyesti sisäänkasvaneelle kynnelle. Ärreempi hoitokeino on jousioikaisu. Molemmissa ideana on kynnen reunojen nostaminen ja paineen helpottaminen kynnenviereisestä pehmytkudoksesta. 

Liuskaoikaisussa kynnen pinnalle reunasta reunaan liimataan liuska, joka nostaa kynnen reunoja niin parin viikon ajan. Liuskalla hoitoa jatkettaessa vaihdetaan uusi liuska ja taas on apu pariksi viikoksi. 

Jousioikaisu on tehokkain oikaisumenetelmä ja sen vetovoima eli oikaisu säilyy niin kauan kuin jousi on paikoillaan. Koska kynsi kasvaa, suositellaan jousen uusimista noin kuukauden välein. Riippuen tietenkin kynnen kasvunopeudesta.

Mitä kynnenoikaisuhoito maksaa?

Kauneushoitola Impressessä kynnenoikaisu maksaa 55€, jalkahoidon yhteydessä 30€. 

Jos edes mietit, tarvitsisitko kynnenoikaisua tai sinulla on jotain muuta ongelmaa jalkojesi kanssa, ota yhteyttä ja varaa itsellesi aika jalkahoitoon. Tarkistetaan että sinulla on jaloissa kaikki kunnossa. Kuten muutenkin, myös jalkojen kohdalla ennaltaehkäisy on helpompaa kuin suuret korjausoperaatiot.

Tsekkaa hoitokuvaukset  täältä. Hoitoajan voit varata sähköisesti tai laittamalla minulle viestiä numeroon 0503292820.

Milloin viimeksi tsekkasit että jalkasi ovat kunnossa?

Ville Äikäs Ville Äikäs SKY-CIDESCO-erikoiskosmetologi, Jalkojen hoido AT & meikkaaja